fbpx

MITEN VALITSEN OIKEAN MASKIN ITSELLENI?

TÄSSÄ MUUTAMA VINKKI OIKEANLAISEN MASKIN VALITSEMISEEN

Oikeanlaisen ja ennen kaikkea turvallisen maskin valitseminen on ehdottoman tärkeää. Ostaessasi suojainta, ota huomioon seuraavat seikat:

Varmista, että tuote on CE-hyväksytty

Vain ce-hyväksytty suojain täyttää henkilösuojaimille asetetut vaatimukset. Ilman CE-hyväksyntää, ei tuotteen suojaustasoa ole varmistettu. Vain CE-merkitty on varmasti turvallinen.

Maski vai hengityssuojain

Maski tai virallisemmin suu- ja nenäsuojain suojaa lähinnä ympärillä olevia ihmisiä. Hengityssuojain (FFP2/FFP3) puolestaan suojaa sekä muita, että itse käyttäjää virukselta. Maskin läpi on helpompi hengittää kuin hengityssuojaimen, mutta samalla suojausteho on heikompi.

Entä monikäyttöiset kangasmaskit

Pestävä kangasmaski saattaa houkuttaa pesumahdollisuutensa vuoksi, MUTTA kangasmaski ei ole oikea suojain, eikä sitä saa ikinä sellaisena myydä. Kangasmaskeilla ei ole minkäänlaisia sertifikaatteja, eikä hyväksyntöjä, eikä niiden suojausteho yleisesti ole lähelläkään huonoimmankaan tason suu- ja nenäsuojainta. Kangasmaski ei siis ole muuta kuin "kangaspala" suun edessä, vailla mitään taetta suojasta.

KN95 / N95 -hengityssuojainta EI SAA myydä Suomessa kuluttajille

Vain henkilösuojainasetuksen täyttäviä suojaimia saa myydä kuluttajille. CE-merkitsemätön KN95-suojain ei täytä vaatimuksia, joten sitä ei saa myydä. Eikä sitä kannata ostaa, sillä sen suojauskyvystä ei ole mitään taetta. HUOM! KN95 -hengityssuojaimia myydään usein laittomasti virheellisillä FFP2-tiedoilla. Varmista siis, että itse tuotteen pinnassa on FFP2- ja CE-merkintä. Ammattlaisille KN95-suojaimien myynti on laillista, kunhan tuote muuten täyttää STM:n vaatimukset ja on osoitettu hyväksyttävällä testillä.

Hyväksytty maski voi olla EN149 tai EN14683-merkinnällä.

Paremman tason suu- ja nenäsuojien pakkauksessa on usein CE-merkinnän lisäksi EN14683-merkintä, joka kertoo, että tuote on hyväksytty sairaalakäyttöön. EN14683 IIR-maskit suodattavat, eli suojaavat tavallisia EN149-maskeja paremmin.

VTT-testaus

Jos mahdollista, valitse erikseen Suomessa esimerkiksi VTT:llä testattu maski, jolloin voit olla varma tuotteen laadusta.

Älä osta sikaa säkissä

Markkinat ovat pullollaan maskeja sekä hengityssuojaimia ja valitettavasti osa niistä ei täytä henkilönsuojaimille vaadittuja vaatimuksia ja osa ovat jopa laittomasti myynnissä.
Varmista siis, että tuote täyttää kaikki lain vaatimukset.

KAIKKI SUOJAMASKI.FI:N MYYMÄT TUOTTEET TÄYTTÄVÄT VIRANOMAISVAATIMUKSET. IIR-MASKIMME OVAT LISÄKSI VTT:N TESTAAMAT.

SUOJAIMIEN SUOJAUSLUOKAT

Perusmaski / toimienpidemaski
Suojaustaso ylittää 95%. Perusmaski suojaa ympärillä olevia.

IIR-maski (Type 2R)
Suojaustaso yli 98%. Kirurgimaskiksikin kutsuttu IIR-luokan maski suojaa ympärillä olevia. IIR-maskeissamme on EN14683-medical sertifiointi. Näitä myymme mm. sairaaloille ja terveydenhuollolle.

Hengityssuojain taso FFP1
Suojaa lähinnä näkyviltä hiukkasilta, kuten pölyltä ja muilta isoilta hiukkasilta, kuten sahausjätteeltä. 

Hengityssuojain taso FFP2 (N95)
S
uojaa käyttäjäänsä oikein käytettynä tehokkaasti pienemmiltäkin hiukkasilta, kuten bakteereilta ja viruksilta, esimerkiksi koronavirusta vastaan. Tason FFP2 hengityssuojain suodattaa vähintään 94% ilman epäpuhtauksista joiden koko on 0,3 mikrometriä tai alle sen.

FFP2-tason hengityssuojaimia on saatavilla sekä venttiilillä, että ilman venttiiliä. Venttiili ei vaikuta suojaustasoon, vaan lisää käyttömukavuutta päästämällä kuuman uloshengitysilman pois venttiilin kautta, jolloin suojain ei tunnu niin kuumalta tai kostealta.

Hengityssuojain taso FFP3 (N100)
FFP3 on hengityssuojainten paras suojaustaso, joka suojaa FFP2 -tason tavoin käyttäjäänsä pienemmiltäkin hiukkasilta. Tason FFP3 hengityssuojain suodattaa vähintään 99% ilman epäpuhtauksista joiden koko on 0,3 mikrometriä tai alle sen. 

Suu-nenäsuojuksissa tulee olla CE-merkintä ja niiden on täytettävä henkilösuojainasetusten (EU) 2016/425 vaatimukset.

OLEMME OSA OMNIPRO GROUP ALLIANSSIA